Lars Vilks. Foto: Astrid Nydahl |
Foto: Snaphanen |
"Vilks står alene på scenen, bokstavelig og i overført betydning. Han holder opp et speil for offentligheten, spesielt den mediale og kulturelle eliten, og speilet forteller dem at dom er i ferd med å bli tokiga: man kan ikke ustraffet bøye seg for voodoo hvis man er kunstner. Den ettergift, den innrømmelse som truslene representerer, vil langsomt förlama den kunstneriske evnen: den förlaming er synlig så lenge Vilks holder på med sitt prosjekt, han blir et brennpunkt for den. Prosessen kommer selvfølgelig til å pågå selv om Vilks skulle forsvinne en dag. Det er ikke ham der setter den i gang. Han synliggjør den bare."För oss blev detta första chansen att möta en större grupp danskar som funnits som samarbetspartners under så där fem-sex år. Den främste av dem är min numera nästan dagligen samtals- och samarbetsbroder Steen på Snaphanen. Vi två har främst kanske en gemensam plattform i litteraturen. Han är en mycket fin fotograf och jag använder ofta hans bilder här i bloggen. Mina texter finner också sin väg till Snaphanen där jag fått en mycket stor läsekrets.
Bland de andra jag mötte, hälsade på och/eller samtalade med under kvällen fanns författaren och journalisten Mikael Jalving, författaren Helle Merete Brix (som står för samordningen i Lars Vilks-kommittén), teologen och viceordföranden i danska Trykkefrihedsselskabet och redaktören för tidskriften Sappho, Katrine Winkel Holm, hennes far, prästen, teologen, författaren och före detta Folketings-ledamoten Søren Krarup, Barbro Bergner från Centrum för Danmarksstudier vid Lunds universitet, konstnären och journalisten Uwe Max Jensen, Filippa från Malmö, de två ledamöterna av Lars Vilks-kommittén, Jaleh Tavakoli och Farshad Kholghi. Och många fler, förstås.
Att arrangemanget ägde rum på årsdagen av fatwan mot Salman Rushdie var förstås ingen tillfällighet. Lars Vilks har också ett pris på sitt huvud.
Mikael Jalving (till vänster) och jag diskuterar med Barbro Bergner i en paus. Foto: Steen, Snaphanen |
"Krudttønden meldte om fuldt hus, og enkelte måtte endda undvære foredraget, da der simpelthen ikke var plads. Selvom der var mulighed for at debattere med Lars Vilks, var de fleste tilskuere mødt op i ren sympati for at høre hans historie. De fandt hans situation urimelig, og der var egentlig ikke så mange spørgsmål."
Foto: Thomas Nydahl |
Här skriver Lars Vilks själv om kvällen.
Jag återkommer förmodligen med mer. Men jag stannar här så länge. Använd länkarna jag gjort, så får ni mer att läsa och/eller se.
Det var fint att ni möttes. Hur kommer det sig att det var första gången? Är jag nyfiken på.
SvaraRaderaFinns det något sätt jag kan stödja er på, förutom med pengar, förstås? Det senare har jag som pensionär tyvärr inte så gott om.
SvaraRaderaCecilia, det kommer sig inte av någon särskild anledning. Någon gång ska vara den första.
SvaraRaderaLasse O. - det bästa man kan göra är väl att man talar om saken. Det är det enda jag kan göra och det försöker jag i många tänkbara sammanhang.