tisdag 18 september 2012

Med Ludwig Wittgenstein i Hässleholm

Torget i Hässleholm. Foto: TN

Tog till Hässleholm och försökte vara tyst. Satt med Sten Anderssons tegelsten om Ludwig Wittgenstein (Norstedts förlag). Tegelstenen heter just Filosofen som inte ville tala. När jag bekantar mig med detta detaljrika och omfattande porträtt slås jag av två saker. Det ena är att filosofer blir ännu intressantare om man också får bekanta sig med deras liv. Wittgenstein är så spännande att man naturligtvis fortsätter läsa den här boken i portioner hela hösten.

Det andra är att det finns författare vars flit och kunskap slår det mesta med hästlängder. Jag har inte läst Sten Andersson tidigare, men här får jag veta att han skrivit om Freud, Reich och Max Weber samt en rad andra verk. Dessutom har han översatt tvåhundra böcker om bland annat Sartre och Nietzsche, samt ett antal tegelstenar om filosofins och sociologins historia. Tegelstenar tycks vara hans melodi. Jag har bara en sak emot just denna 762 sidor långa bok, och det är att det är näst intill omöjligt läsa den liggande. Annars kan man bara med tacksamhet ägna sig åt Wittgensteins liv och verk och hoppas att man lär sig något.

Samma torg, samma fotograf




3 kommentarer:

  1. Intressant!! (som oftast) Just denna Wittgenstein-bok ska snarast införskaffas.

    Jag minns när jag läste W. i filosofin och blev helt fångad av hans tankar. Även av det jag inte riktigt förstod då....

    Har läst OM Wittgenstein tidigare i bl a Gunnar Fredrikssons "20 filosofer" & i Stig Nystrands "Att leva sin självbiogtrafi; Essäer om Ludwig Wittgenstein"

    Och jag kan både se allvaret och ironin i Keynes ord till sin hustru: "Käraste, Gud har anlänt. Jag mötte honom vid tåget en kvart över fem".

    En märkligt klok människa.

    SvaraRadera
  2. Tack Inkan för ditt inspirerande inlägg. Mycket fint det du sist citerar! Det finns säkert med i boken jag läser.

    SvaraRadera
  3. Kolla recensionen i Svd :-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.