onsdag 28 september 2022

Undervattenskriget och den megalomani som styr

Bild från danska försvarsmakten.
 

Sprängningarna av Nordstream, som vi utgår ifrån är ett sabotage som ska omöjliggöra alla former av gasexport till Europa, var det senaste dygnets hetaste nyhet. Vi lever i en allt farligare krigstid.

 

Saboterar Ryssland sina egna ledningar? Konspirationsteorierna haglar som vanligt.  De vanligaste handlar om att det "nog trots allt" är USA eller NATO som ligger bakom. 


Rysslands krig har länge påmint om den brända jordens taktik, så om Putin eller något av hans stab av ljushuvuden kommit på att sprängningarna kan göra livet ännu surare för västvärlden, är det helt logiskt en del av krigets destruktivitet. Putins regim är i grund och botten endast förstörare och förgörare. De förstör sitt eget land, dagligen, som ett resultat av en megaloman föreställning om ett nytt, stort ryskt imperium.


Det kommer dessutom uppgifter om att liknande attentat förbereds mot fiberkablarna till norska Svalbard.

 

Cornucopia skriver:

 

”En allmän bedömning är att Ryssland nu antagonistiskt börjar ge sig på Europas energiinfrastruktur inför vintern. Vilket i sig kan anses vara krigshandlingar. Det kan vara en tidsfråga tills vi börjar se sabotage i Sverige, där tusentals kilometer med stamnät är helt omöjliga att övervaka. Exakt varför man spränger sin egen gasledning kan förstås diskuteras, men det kan också finnas olika grupperingar inom den ryska diktaturen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

"I promise you we will be able to do that"
https://youtu.be/OS4O8rGRLf8

Inre exil sa...

Märkligt uttalande, jag såg det tidigare i dag.

Inre exil sa...

Bäste Anders,
Jag förstod först nu att det är från en presskonferens före krigsstarten. Det kastar ett nytt ljus på Bidens ord. Och med tanke på att USA alldeles nyss uppmanat alla amerikaner att omedelbart lämna Ryssland, undrar jag förstås om det är amerikanarna som nu inlett en ny och mer omfattande operation mot ryssarna. Vem vet?

Anonym sa...

Bäste Thomas,
ja, vem vet? Skrämmande tider, hur ska detta sluta?

Inre exil sa...

PS, detta är från Bulletin i kväll:

Stefan Hedlund som är professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet menar att det inte råder några som helst tvivel om vem det är som ligger bakom attackerna mot Nord Stream-gasledningarna:

– Det är ryska attackdykare som gjort det, det är glasklart. Det är ingen överraskning, USA varnade om detta för flera veckor sedan. Det finns ingen annan möjlig förklaring, säger Stefan Hedlund till Bulletin.

Även Ukraina anklagar Ryssland för att ligga bakom attackerna mot de två Nord Stream-gasledningarna i Östersjön. Kiev menar att attackerna är ett angrepp mot EU och att Ryssland försöker skapa oro och panik i Europa inför den kommande vintern.

Anonym sa...

Thomas, det var ju naturligtvis min tanke från början också, men klippet med Biden var konstigt. Ryssarna kunde ju bara ha stängt gaskranen, men det här väcker ju mera oro förstås. Dvs bättre ur deras synvinkel.