torsdag 5 december 2013

Oddasat, suovas och skrivandet

Sedan några år tillbaka har jag funderat på att göra en seriös granskning av de värderingar och ståndpunkter som ligger till grund för det samnordiska, samiska tv-nyhetsprogrammet Oddasat. Det har hittills inte blivit av. Jag ser både det och de finska nyheterna Uutiset, varje vardag från klockan 17.30. Det är ett bra sätt att hålla sig orienterad om vad som sker i dessa två minoriteter.

Andra projekt har kommit emellan. Böcker som skulle skrivas. Böcker som alltjämt är oskrivna. Men en dag ska jag sätta mig vid tv:n och följa programmet dag för dag, anteckna och systematisera.

Och som vore det trolldom fick jag igår kulinariskt besök från just Sameland. A. hade varit där långt uppe i norra Norrland och med sig hem i bagaget hade hon rökt renkött och ett recept: Suovas. Det var en fantastisk rätt med ganska lätta förberedelser. Renköttet stekt med färska kantareller och sedan allt som skulle uppväga sältan i det mjuka tunnbrödet: de rårörda lingonen, hjortronsylten, salladen och det andra.

Det var premiär för mig, men jag ska inte glömma den fina smaken. Det klagas väldeliga i Oddasat. Det mesta tycks i de samiska samhällena i Norge, Sverige och Finland lida av än det ena, än det andra. Man har för lite pengar eller fel slags pengar, sametingen fattar fel beslut eller inga beslut alls, man har för många eller för få renar, man kan inte räknas som same om man inte kan språket tillräckligt, man ropar på dagis och skolor som det inte ens finns samisktalande barn till… och så vidare. Jag lär återkomma, oavsett om det blir mer suovas på bordet.