tisdag 24 december 2013

En riktigt god jul och ett gott 2014.Foto: Anders Johansson

Julafton blev det i år också. Det har varit en alldeles ovanligt spektakelbefriad julmånad för min del. Jag har inte befunnit mig i miljöer där julshoppandet pågår. Istället har jag valt att vistas vid havet, hemma och framför i min egen symboliska öken av vila, tystnad och avskildhet. Befriande och nödvändigt året runt, och de få gånger jag besökt min egen eller andra städer har det berott på konkreta ärenden. Malmö besökte jag två gånger i år, min födelsestad som ter sig alltmer som en arabisk främling. Den ena gången var för att besöka Lars Vilks utställning på Gamla Väster, vilket jag är glad att jag gjorde. I de vanliga sommarresorna ingick dagsturen till Simrishamn, där jag fick återse en mycket gammal vän efter många år. Men inga utlandsresor annat än till Köpenhamn då gamle vännen Erik Grip firade femtio år som scenartist.

Det har varit ett i flera avseenden tungt år med många hälsokrascher. Men jag ser nu ett ljus i tunneln, då jag utlovats den första knäprotesoperationen redan i februari. På det nya årets första vardag börjar jag i artrosskola, vilket innebär gymnastik inför operationen.

Ljuspunkterna har varit privilegiet att få skriva, sammanställa och utge två böcker. Också det faktum att jag fick ett ettårigt, skattefritt arbetsstipendium från Sveriges Författarfond bidrog till ljuset och arbetsmoralen. Men inget lyser ljusare än barnbarnens närvaro, som det gångna året varit särskilt stark. När de kommer hit händer något alldeles särskilt inom mig. Det är en glädje som inte går att beskriva med ord. Tacksam tar jag emot den och delar tiden med dem.

Nu önskar jag bloggens alla läsare – ni är många – en fin och fridfull jul. Jag kommer att fortsätta skriva som vanligt. Men just idag finns det skäl att sända denna hälsning. Med tacksamhet för att ni finns, läser, skriver, kommenterar och visar uppskattning över mitt arbete. Allt detta motiverar mig att fortsätta. 

En riktigt god jul och ett gott 2014.


2 kommentarer:

Stefan Lundin sa...

God Jul Thomas! Nu ser jag fram emot boken om identitärerna efter att ha läste den glimrande "Solitär i nyspråkets tid."

Einar J sa...

God Jul, Thomas!
Därtill ett Gott Nytt År med nytt knä och många nyskrivna rader, tillönskas dig!