måndag 11 september 2023

Currygryta efter ett recept som inte finns

Grytan på vårt matbord.
Min vän Per Helge berättade om en currygryta han gjort. Mycket inspirerad gjorde jag en likadan. Nu har två släktingar sagt att de vill ha receptet, varpå Per svarar att något sådant inte finns. Vad göra? Hitta på ett förstås! Jag har lagat rätten ännu en gång. Svårt att få godare mat.

Currykyckling-gryta

 

#Skala och grovhacka 3-4 lökar.

 

#Skala och pressa ut två vitlöks-klyftor.

 

#Skala 6-8 morötter, grovdelas på längden och sedan på tvären, cirka 8 bitar per morot.

 

#Lägg allt detta i en het blandning av smör (mycket) och olivolja (lite).

 

#Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.

 

#När det gått fem-tio minuter tillsätt en hel 3 dl-paket vispgrädde (Per använde vitt vin med lite whisky, men det hade jag helt glömt, trots att min första gryta byggde just på vinet!).

 

# + en liten flaska kycklingfond

 

# + en skvätt kinesisk soja

 

# + en rejäl klick tomatpuré

 

# + två stycken buljongtärningar (kyckling eller grönsaks)

 

# Tillsätt curry efter smak

 

# + rosépeppar efter samma princip

 

# Koka samman allt under en halv timme.

 

# Allra sist, när grytan kokt klar tillsätt bitar av skalat äpple, mängd efter tycke och smak.

 

*

 

# Värm ett nytt järn med smör och olivolja.

 

# Ta upp önskat antal kycklingfiléer tinade.


# Torka av dem ordentligt.

 

# Skär dem i önskvärd storlek, stek dem tills de är genomstekta, högst 10-15 minuter. Krydda med curry och svartpeppar.

 

# Lägg över dem i den färdiga röran.

 

MIDDAGEN ÄR KLAR ATT SERVERAS. VARFÖR INTE ETT KALLT VITT VIN TILL?!

 

Nej, detta kommer inte att bli en mat-blogg, men nog kan man göra ett undantag? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.