lördag 5 februari 2022

Hotet från Ryssland och Kina

Skärmdump från Fokus

Axel Odelberg skriver i Fokus, några tankar som kan vara en motbild för alla dyrkare av Putin framför allt:


För åtta år sedan var det OS i Sochi. Sedan knep Putin Krim. Nu är det OS i Peking. Vad händer denna gång då den olympiska elden släcks? Blir det Taiwan, Ukraina, eller båda?

 

Ryssland och Kina breder ut över den euroasiatiska kontinenten och hotar att flyta ut lite till. Likt huliganer sprider de rädsla, osäkerhet och konflikt omkring sig. Utan dessa två geopolitiska översittare skulle världen kunna vara en förhållandevis lugn plats.

Men efter några årtionden av avspänning, samarbete och ekonomiska och tekniska framsteg i spåren av murens fall och Deng Xiao Pings marknadsreformer, bestämde sig Vladimir Putin och Xi Jinping, var på sitt håll, för att ändra denna fredliga och gynnsamma världsordning.

 

De imperialistiska fantomsmärtorna hos kontinentens jättar har blivit så svåra att erövringskrig inte längre tycks framstå som särskilt avskräckande i strävan att döva smärtorna. I Ryssland har det skett i takt med att Putin blivit alltmer autokratisk. I diktaturen Kina i takt med att landet blivit allt rikare och ännu mer autokratiskt.


Diktaturer är farliga inte bara för oliktänkande, det utgör också ett gissel för omvärlden. Vore inte Kina just det, diktatur alltså, så skulle Taiwan inte vara ett problem och Kina skulle finna sig i den internationella domstolens utslag beträffande landets megalomana anspråk i Sydkinesiska havet.

 

3 kommentarer:

  1. När det gäller Kina köper man hellre upp områden, t.ex. hamnar snarare än går den militära vägen. Kina äger redan en hel del företag i Europa. Det ömsesidiga beroendet av USA ligger som ett hinder för krigshandlingar. För Putin gäller det att hålla igen då Ryssland inte har de ekonomiska muskler som erfordras för ett aggressivt krigande. Ryssland sitter på enorma gas och oljetillgångar, det räcker långt. Själv räknar jag med ställningskrig och verbala hot snarare än regelrätt krig. Som Shakespeare skrev: Much ado about nothing.

    SvaraRadera
  2. Lägg ner! Sverige är ju för fan diktatoriskt också. Några skrivande personer som bott här i ett par år och sen fått medborgarskap och sedan reser hem till sitt land och blir fängslade är så j-a viktigt att de återfinns på sveriges tidningars ledarsida år efter år. Håll ögonen på relevant åsiktsövergrepp i Sverige istället. Och utfrysning.

    SvaraRadera
  3. Var finns "dyrkare av Putin"? Något/några namn? Obs anonyma konton på Flashback gillas inte.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.