fredag 12 augusti 2016

Vad tjänar detta bloggande till?

Hammarsjön, Kristianstad. Foto: Astrid Nydahl
Finns det då verkligen ett hopp för Sverige, Europa, Västerlandet? Efter så här många år på nätet med egen blogg – den första startade jag för att lägga ut skisser till det som skulle bli min första bok om den portugisiska fadokulturen, den kom 2004 – har jag många gånger funderat på vilken poäng det är att dagligen presentera ett slags fakta som de flesta av oss redan känner på annat sätt. Det finns förstås unik information för de flesta. Danska Snaphanen publicerar till exempel material som jag inte tror att jag hittat annars, inte minst för att han har ett utvecklat nätverk med information från såväl europeiska som andra länder och kulturer. Det finns förstås både vänster- och högerbloggare som jag läser med stor behållning, och det beror inte i första hand på vilka politiska preferenser de har, utan på den faktiska kunskap de ger mig.

Jag skulle här och nu kunna göra en förteckning på de områden, ämnesvis, som intresserar mig mest och som jag finner det angeläget att ventilera, argumentera och dokumentera kring. Men jag tror inte det behövs eftersom ni vet ungefär var ni har mig. Ni blir inte förvånade om jag skriver om ett islamistiskt hatbrott ena dagen och om en mezzosopran som sjunger barock den nästa. 

Ni som läser min blogg är väldigt många. Till vardags är ni det. Men när ett dramatiskt skeende äger rum blir ni minst tre gånger så många. Jag har, kanske är det fåfängt, tolkat det som att människor öppnar min blogg för att få analyser och material som täcker det inträffade bättre än den svenska statstelevisionens fördummande, censurerade och tillrättalagda ”nyheter”. Är det något jag är "stolt" över, så är det att jag dagligen har ambitionen att tala klarspråk, att inte hyckla kring det jag vet (oavsett vem än som ”drabbas”). 

Jag har inga falska lojaliteter. Däremot har jag ett antal mycket nära vänner. Inte ens dem tar jag hänsyn till när jag ser eller erfar något som de kunde bli stötta av om jag skriver – kritiskt. Ty kritiskt är det enda meningsfulla skrivandet. 

Så trots att jag både har bekanta och någon enstaka vän som är bekännande muslimer kommer jag aldrig att upphöra granska, kritisera och angripa islam för den ondska den sprider. 

Jag har vänner som är judar. Det hindrar mig inte från att kritisera den israeliska politikerklassen, varför skulle det? Ett stort problem med vår ”moderna” antisemitism är ju att den buntar ihop judar som lever i diasporan med den israeliska staten (här finns ett alldeles färskt exempel på vad som då sker). Det är inte så lite pinsamt. Lika upprörande finner jag de "vänster"-röster som förväxlar de vanliga israelerna med politikerklassen. Dessutom menar jag att det är katastrofalt att så många människor, inte minst dessa "vänster"-individer vägrar begripa att "den nya antisemitismen" framför allt får sina utbrott ur den sjuka, islamistiska kulturen som växer och frodas i den muslimska befolkningen (exemplet Malmö är sedelärande). Behöver jag säga att det min närmaste krets också finns en hindu, en lutheran, en otrogen hund och en som avskyr hundar?

Här har jag nu talat om två ämnen som båda inbegriper religionsfrågor och minoritetspolitik. Jag ansluter mig gärna till Botho Strauss tes att muslimer inte kan integreras i länder som vårt, bortsett från på individnivå och i enskilda fall. Skälet är enkelt och har två sidor: det finns ingenting att integreras till eftersom Sverige redan har abdikerat från sin egen historia och kultur, dels är muslimska seder så väsensskilda från allt det vi betraktar som självklart, vi stenar inte de otrogna, vi halshugger dem inte, vi vägrar rätta oss efter religiösa lagar som inskränker våra liv till lydnad för en medeltida filosof. 

De stora skarorna afghanska/arabiska/somaliska pojkar som nu hänger i varenda liten svensk by eller stad - hur mycket ger du för att de kommer att integreras i ett västerländskt samhälle med allt vad det innebär? Jag noterar vad de sysslar med och det är banne mig inga uppmuntrande ting. Och slå mig inte på fingrarna med att det finns undantag. Det begriper jag.

Med den judiska minoriteten i Sverige förhåller det sig tvärtom; de lever sedan många generationer som vilka svenskar som helst, bortsett ifrån att de religiösa judarna besöker synagogan istället för kyrkan, och att både de sekulära och troende judarna har betytt oerhört mycket för det svenska kulturlivet (det kan man inte säga om de flesta etniska svenskar som nöjer sig med fördummande underhållning, tatueringar och hamburgare, liksom andra så kallade västerlänningar).

Vad vill jag säga med detta? Vän av ordning påpekar att det finns människor från alla kulturer och etniciteter som verkar för ökad fördumning, som bara rör sig på ytan, som aldrig tänker en viktig tanke och som sammantaget trots allt tillhör just det som är västerlandets sjuka, konsumismen, penningdyrkandet, oförmågan till djupare reflektion. Ja, det begriper jag väl! 

För tydlighetens skulle vill jag säga att någon religions- eller etnicitetskrönikör har jag aldrig strävat efter att bli. Rakt tvärtom: det som präglat allt jag skrivit och allt jag läst sedan 1980-talets början har ju varit det som förankrats i en djup misantropi, i ett tvivel. Men också i en grundläggande melankoli i sättet att se på tillvaron och den alltjämt snurrande jordens belägenhet. Sedan jag för alltid lämnade vänstern de sista åren på 1970-talet har jag vägrat låta mig inlemmas i dogmernas fängelsestrukturer, de ideologiska strupsnarorna. Men i litteraturen har jag alltid funnit dem, själsfränderna, de fria andarna, män och kvinnor som hittat sina gömställen och som ifrån dessa skickat ut sina texter i världen.

Nå, vilken är då meningen med att hålla på? Uppriktigt sagt vet jag inte längre. Nätet står mig upp i halsen. Bloggandet får mig att äcklas. Hade det inte varit för att jag här når mina bokläsare skulle jag ha stängt för längesedan.

Skriver jag då bara om frågor som har med islam och judendom att göra? Bläddra i arkiven så ser du snabbt svaret. Jag är intresserad av allt mänskligt och omänskligt. Och det intresset innefattar allt det vämjeliga, allt det som till vardags bekräftar tesen om västerlandets undergång. 

Det räcker att jag sitter ner i centrum av min lilla stad för att jag ska dra slutsatser.


I den dödsdans som prioriterar underhållningen, populärkulturen, rockmusiken, tatueringsindustrin, deckarbranschen, televisionens fördumningstillverkning och den politiska klassens obildning och dårskap vill jag gärna ställa mig en bit bredvid och anteckna allt det jag ser. Frågan är vad jag ska göra med det materialet. Fler böcker? Knappast troligt, men osvuret är bäst. Fler bloggposter? Kanske. Fler sammanbrott? Förmodligen.

10 kommentarer:

  1. Nedgång, förfall och förnedring kan slå om till sina motsatser. Se på Kina och Ryssland. Uträknade, utskrattade, men uppe igen. Och därmed är en stor del av den eurasiska landmassan på fötter. Varför skulle inte västra Europa också kunna ta sig samman? Fast då inte med ledare som Merkel, Hollande eller Löfven förstås. Och det kan vara där som en viktig del av problemet ligger: var hittar man nya vettiga ledare som kan skapa positiva alternativ - och klippa till hårt där så behövs?

    Det är väl bara att fortsätta att skriva. Viss påverkan blir det, och kanske samtal där vettiga ståndpunkter kan vaskas fram.

    SvaraRadera
  2. Ditt skrivande och din blogg, sprider kunskap, får min hjärna att reflektera och gör mig till en tänkande varelse. Är inte det ett gott skäl att fortsätta skriva?
    Som du själv påpekar - i svenska medier återfinns i stort sett ingen riktig kunskap och framför allt saknas reflektionen totalt.
    Karin

    SvaraRadera
  3. Fortsätt för guds skull.
    Trots din misantropi och dina depressiva tendenser är din blogg frigörande.
    Detta land behöver fler rakryggade intellektuella, inte färre.

    SvaraRadera
  4. Du bloggar för att tiga är att samtycka. För att de flesta svenskar är idioter som prioriterar att skriva om fredagsmiddagar, drinkar och lägga ut bilder på katter. Nota bene, inget fel i sig, bara om man låter den skenidyllen dölja verkligheten. Om man inte vågar nyttja sin yttrandefrihet.

    Jag har bloggat sen 2004 och lagt ner blogg efter blogg efter blogg av äckel och trötthet och för att mina postningar ofta blir hafsverk som jag får gå in och redigera i efterhand, men så fort jag slutat att blogga, har jag efter ett tag blivit så arg på något, att jag börjat igen.

    Jag vill här slå ett slag för "hatsajter" som Avpixlat, Fria Tider och Nyheter Idag. Om det inte vore för dem, skulle jag aldrig fått kännedom om de svenska barnfamiljer som blir vräkta för att kommunen skall ge deras bostad till så kallade nyanlända.

    Detta är en kopia av den konfiskation av judiska bostäder som nazisterna ägnade sig åt.

    Men idiotsvensken tittar bort. Vidrigt.

    http://nyheteridag.se/camilla-och-12-ariga-dottern-vraks-av-lidingo-stad-nyanlanda-behover-bostaden/

    SvaraRadera
  5. Ursäkta ännu en länk. Sista på ett tag, eftersom jag vet att Thomas ogillar länkar, i synnerhet för många, som han inte hinner kolla upp. Men det här är - tycker jag - så viktigt:
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Folkmord

    SvaraRadera
  6. Som daglig läsare av din blogg, och som läsare av dina böcker som dock inte kommer varje dag, så finner jag det ytterst angeläget att följa din röst som framförs EFTER att tankeverksamhet förekommit. I dagens medier är det annars alltför vanligt att demonstrera sin "skicklighet" genom att snabbast möjligt kasta sig över tastaturet.

    Dina kopplingar till litteraturen i en mängd former berikar mig oerhört. Att få inblick i vad som sagts och skrivits i olika tider visar att vi inte går från punkt a till b; vi cirkulerar hela tiden med samma frågor ständigt återkommande. Att vi lär oss något är självklart, men om vi lär oss och handlar klokare är mer tveksamt.

    Om man därtill lägger dina egna erfarenheter och tankar kring tingens ordning så kan jag bara säga — du berikar!

    Mitt eget bloggande startade för åtta år sedan. Innan skrev jag kommentarer i små svarta böcker; det handlade oftast om dumheter som jag inte ville glömma. Om allt. Har faktiskt aldrig gått tillbaka och läst, men jag vet att jag skrivit och att det finns kvar.

    Sen kom sonen och sa att det finns modernare sätt. Bloggen blev mitt nya anteckningsblock. Min första stora fråga var klimatstollarna som jag ansåg alltför enögda. Sedan dess skriver jag mest för mig själv; det är en ventil som hindrar mig från sammanbrott!

    Min blogg är liten, 700 per dag. Att kunna påverka massorna kan man glömma. Men jag påverkar mig själv vilket är gott nog.

    Personligen är jag mest förtjust i bloggar, likt din, som är breda i sitt val av ämnen och med ett djup som gör det mödan värt att läsa. Djupet kan så klart inte vara hur djupt som helst i en blogg. I ditt fall spelar det ingen roll alls — emellanåt kommer det en bok. Din senaste har jag läst fyra gånger redan. Mycket värdefull för mig. Har dock kostat mig en hacka efter nödvändiga inköp av många av de böcker du nämner i boken.

    Om jag fick råda, vilket jag sällan får, så tycker jag du skall fortsätta. Bara så du vet. Kan du sen få ork och kraft med en ny bok så skulle jag inte hindra det!

    SvaraRadera
  7. För allt i världen Thomas, fortsätt med din blogg! Skulle den försvinna så skulle det kännas tomt i denna värld där plattityderna står som spön i backen. En dag utan din blogg skulle kännas som en dag utan mening. Svik inte dina många vänner! /Leonardo

    SvaraRadera
  8. Mycket behaglig läsning! Välskrivet, nyanserat och mycket intressant som vanligt. Nej, för Guds skull, sluta inte blogga, Thomas N! Dina kunskaper om fr a östeuropeisk litteratur har säkerligen lotsat många fler än mig till givande läsning som annars troligen aldrig blivit av. Din blogg är viktig, ja betydande. Hoppas verkligen du har energi att fortsätta länge än, med både blogg och böcker!

    SvaraRadera
  9. Edward (Envar) Ulfertz13 augusti 2016 kl. 16:06

    Använd yttrandefriheten så länge den finns kvar.
    Du behövs för att väcka det sovande, historielösa svenska folket.

    "Ingen idé att skriva, det är ändå ingen som läser."
    Tänk om Aristoteles, Platon, Sokrates och grabbarna resonerat likadant.

    Kanske kommer en framtida arkeolog att hitta ett rostigt USB-minne med några krönikor av filosofen Thomas Nydahl och utbrista: "Redan de gamla svenskarna..."

    SvaraRadera
  10. Post Scriptum: Ja, du ser Thomas, du har vänner. Inte illa. Visst, och du inser det förstås, alla är inte ett slags ideologiska eller åsiktsmässiga kopior.

    Men jag vill ta fasta på det ickeverbala, det icke-intellektuella, för kanske det finns någonstans där, i Bachs musik och i Henry Purcells. Lev väl Thomas! Må Gud välsigna dig! Och mig, och oss alla!

    https://www.youtube.com/watch?v=aEDxghvaR2U&list=PL746835E781B3C71D

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.