"Det är skillnad på att ryckas med i kulturdebatten och twitterflödet med dess uppmaningar att läsa artiklar, böcker och se filmer för att diskutera vad som är på tapeten just nu, och att söka sig fram till inspiration och kunskapskällor på egen hand, intuitivt därför att man känner att just där finns någonting, ännu oklart vad. Det förra är i mångt och mycket positionering. Jag vill sätta min tillit till det senare, men det innebär i någon mening också ett avståndstagande från samtiden och ett val att ställa sig utanför. Solitär i nyspråkets tid är en sådan självständig vandring i litteraturens spår." (Anna Brodow Inzaina)
"Från det personliga till det globala finns det så mycket som är illa (men också personliga ljusglimtar). Vi jagas av konsumism, pladdermedia, obegåvade/halvbegåvade människor och totalitära rörelser av världslig eller religiös natur. Det ser inte bra ut i världen. Det som saknas är Augustinus’ långsiktiga förhoppning om att det kommer att fixa sig. Nydahl har ingen organisation med helig skrift som ger tröst och förhoppning om en ny himmel och en ny värld. Det finns en ‘underjordisk international av fria andar’ som han uppskattar. Det är i stort sett inga jag läst så det kanske är bäst att hålla inne med omdömena. Frågan är om denna ‘international’ är så mycket effektivare än Komintern? Att ta avstånd från världen som den ser ut omkring en kan ge två olika reaktioner. En ytterlighet är att helt ignorera vad man har omkring sig och spana efter något ‘bortom’. Den andra ytterligheten analyserar och söker förändring. Nydahl verkar pendla mellan de två. Varför skulle han annars diskutera kvalitén på samtidens spekulationsbyggen i trakten? I själva verket är han ju inne i diskussioner om samtiden så gott som hela tiden, det är bara det att han inte mår så bra av vad han ser. Det är länken till förändringen som saknas, men den plockar han bort själv genom att inte vilja vara med i några sammanhang som han har svårt med – och de verkar vara rätt många. Det blir pekande på olika saker som inte är bra, men det blir ingen diskussion om tänkbara lösningar. Tidigare organisatoriska anknytningar verkar inte ha gett mersmak, och då blir man en solitär som kanske inte kan påverka så mycket." (Björn Nilssons blogg)
Solitär i nyspråkets tid är en bok i samma tradition som Förensligandet, Den tysta zonen och Inre frihet. Bokens förord har skrivits av poeten Urban Andersson.
SOLITÄR I NYSPRÅKETS TID. NY TANKEBOK.
Vi lever i en tid då medier och myndigheter ljuger ikapp. Vid sidan av den öppna lögnen använder de sig också av ett nyspråk som både förvirrar och förvrider. Svart blir vitt, falskt blir sant.
Hur kan man försvara friheten och oberoendet i en sådan tid?
Hur kan man ens tala sanning när omgivningens världsbild byggs på lögner och nyspråk?
I nya boken reflekterar jag kring detta. Boken ingår i en
tradition som kallas tankebok just för att den fäster tankarna och
reflektionerna på papper. Jag har tidigare publicerat sådana tankeböcker, som Förensligandet, Den tysta zonen och Inre frihet.
Nya boken Solitär i
nyspråkets tid tar dock steget vidare in i det som inte bara har med
individen att göra, över till filosofins, politikens och de kollektiva
processernas betydelse. I dagens Sverige, allt mer likt ett STASI-inspirerat
kontrollsamhälle, blir avvikande, kritiska och alternativa tankar för varje dag
alltmer hånade, stämplade och förföljda. Därför är min bok också ett försvar
för den enskilda människans rätt att kritiskt betrakta sin samtid, dess
maktsystem och repression.
I bokens förord skriver poeten Urban Andersson:
I samma takt som förflackningen av svenska medier accelererar blir behovet av alternativ allt större. Många av oss vet att man numera kan hitta detta goda till och med i bloggar. Det var den vägen jag själv tog till Thomas Nydahls värld och där fann en människa som inte bara skrev om existentiella frågor utan också vältänkt och välformulerat presenterade nyutkommen litteratur (inte minst sådan som ofta försvinner i dagstidningarnas hantering). Dessutom mötte jag rösten hos en man som uppenbarligen levde med ett slags främlingskap jag kunde känna igen hos mig själv, inför företeelser i tiden och vårt eget land: konsumismen, krackelerande välfärdssystem, den kvävande konsensuskulturen i medierna, tron att ”människor kan bygga ett liv på socialbidrag” och oron för det Hans Magnus Enzensberger kallat ett lågintensivt inbördeskrig.
Vidare skriver Andersson:
Thomas Nydahl har i
decennier rest vida omkring och berättat om sina resor i böcker och reportage –
från Europa, Israel, Mellanöstern och Nordafrika. Numera säger han sig tycka om
ordet ”hemmavid” och redogör för alla de vardagens nödvändiga rutiner som måste
finnas för att man ska stå ut med sig själv. Dit hör alldeles självklart en
beskrivning av hur man sätter en surdeg, matar och vårdar den som ett barn
innan det blir dags för brödbaket, undret ”som ger bröd resten av vintern”. Ändå:
”Det finns ingenstans där jag kan gömma mig längre”, skriver han. Det är
nödvändigt att säga ifrån inför förtryck och orättvisor, även om alla i hans
omgivning säger att han kränker en annan kultur: ”Skulle jag tiga när jag ser
hur man skär sönder små flickors sköten? Skulle jag tiga inför Indiens
brudbrännare? Skulle jag tiga när jag ser filmer från Afrikas horn, där vuxna
män stenar en tonårsflicka till döds?”
Bokens pris är 250:- inklusive frakt. Beställ med ett mail till thomas.nydahl@gmail.com så får du
vidare anvisningar sända till dig.
Boken är på 196 sidor, tryckt på papper av hög
kvalitet och linnetrådsbunden. Formatet är 125 x 200, alltså ett vackert
stående format.
Ser mycket fram emot boken.
SvaraRaderaHar just läst Anderssons senaste diktsamling och blev berörd - något som vanligtvis inte händer när jag läser vår tids nyutkomna diktsamlingar (i den obefintliga mån jag nu ögnar igenom dem).
Tack Frederick. Vill du beställa i förväg så bara skicka mig ett mail.
SvaraRaderaHåller med dig om Urban Anderssons bok. Den och Anders Johanssons var väl de två riktigt fina och minnesvärda
Beställt! Pengarna på ditt konto 4/11 senast 12.30 enligt min bank!
SvaraRaderaSer verkligen fram emot när den dimper ner i brevlådan så småningom.
Ipse Cogita, ursäkta men jag vet inte vem du är eller vart jag ska skicka boken. Sänd mig ett mail till thomas.nydahl@gmail.com istället är du snäll.
SvaraRaderaUttryckte mig oklart. Vi har redan haft den konversationen och pengarna är insatta på ditt konto och mitt namn och adress har du!
SvaraRaderaTänkte bara ge dig lite draghjälp!
Peter K
Tack Peter, nu är jag med.
SvaraRadera