En av få bilder från flykten. Tagen av Mogens Margolinsky. Finns med i boken Landsmän. |
For 70 år siden: Flugten til Sverige¨. Europas jøder forfølges under 2. Verdenskrig, men det lykkes langt de fleste danske jøder at flygte til Sverige i oktober 1943. De er nemlig advaret om razziaen den 1-2. oktober, og de tyske politisoldater kommer derfor til tomme huse og lejligheder. Men hvem er jøderne, der flygter, og de, der advarer og hjælper dem? Og hvordan oplever de flugten? Dyk ned i de mange personlige beretninger hentet fra arkiver og museer og lad dem selv fortælle."Snaphanen uppmärksammar flera aspekter inför dagens minneshögtider, först och främst ett intressant tv-program som eventuellt också kan ses här i Sverige, samt med några länkar med intressanta texter.
"VISES PÅ DR.DK INDTIL: 30. OKT. 2013 Kan muligvis ses udenfor Danmark. De ikke så mange overlevende, som kan huske flugten ligesom modstandsmanden Jørgen Kieler der var ledende i organiseringen af den. Kommunal hjemmeside sætter jødernes flugt på kortet. Bruce Bawer formidler historien om Moran Jacob på engelsk i Anti-Semitism in Copenhagen.
Jyllands Postens leder: Den nye antisemitisme.
"Den muslimske indvandring spiller en rolle, men det er for nemt at parkere hele ansvaret dér. Venstrefløjen har sit eget ansvar. Ældre jøder husker endnu en antiisraelsk demonstration, arrangeret af det nu hedengangne VS, foran det jødiske plejehjem i København, der husede flere Holocaust-overlevende. Blekingegade-banden etablerede et jødearkiv; man kan gisne om, hvad det skulle bruges til. Venstrefløjens holdning til Israel camoufleres som regel som antizionisme, men overskrider ofte grænsen til regulær antisemitisme."Jag vill också gärna rekommendera den nyöversatta boken Landsmän skriven av historikern och chefredaktören för Politiken, Bo Lidegaard. Bokens underrubrik lyder "De danska judarnas flykt i oktober 1943", och har översatts till svenska av Margareta Eklöf (Bonniers förlag).
I Köpenhamns synagoga högtidlighöll man minnet av vad som skedde dessa dagar för sjuttio år sedan alltså.
Här skriver Kasper Støvring.
Själv utgav jag på 1980-talet en skrift med och om Kalle Berman, en av de judar i Malmö som organiserade flykten. Skriften är dessvärre sedan många år omöjlig att få tag i. Kanske något bibliotek har den.
Skriftens inledning med bild på mig och Kalle Berman utanför hans Höör-hem. |
Och så bör man, för sin egen skull, lyssna till denna mycket gamla kvinna, både vad hon har att berätta och det hon spelar (med tack till Snaphanen):
1 kommentar:
Något har det väl nämnt i svenska media, men inte så mycket. Om man vänder på saken kan det ha en sympatisk sida: vi är inte lika mycket för råskrytande och hejdlösa överdrifter som exempelvis jänkarna. Att Sverige skickade kpistar till danska motståndsrörelsen har inte heller varit så mycket omnämnt. I och för sig användes de inte så mycket, men åtminstone en dansk angivare verkar ha fått en kulkärve i sig.
Hade vi varit som jänkarna hade givetvis storfilmen "Flykten" gjorts för länge sedan, med heroiska svenskar, tacksamma danskar, samt knattrande automatvapen och drivor av döda tyskar från början till slut.
Skicka en kommentar