torsdag 7 februari 2013

Ordets folk slår tillbaka. Men inte i Sverige

Mordförsöket på författaren och historikern Lars Hedegaard har väckt våldsamma reaktioner i Danmark. Människor från hela det politiska fältet har uttalat sig i principiellt och kraftfullt försvar för yttrande- och tryckfriheten.

Den danska tidningen Berlingske har gjort en enkät bland några människor som "har ordets makt" - jag citerar idag ur fyra av svaren. Det är intressant och fascinerande att se hur en nationell samling uppstår i en akut kris. Något som vi här hos oss bara sett i samband med de två ministermorden på öppen gata, Olof Palme 1985 och Anna Lindh 2003.

Ur Berlingske Tidende idag (observera att jag nedan bara gör korta citat, hela texterna får ni om ni klickar på denna länk):

»Jeg vil ikke bøje mig for vold, mord og terror,« lød det i går fra islamkritikeren Lars Hedegaard, efter han havde kæmpet med en bevæbnet mand. Hvad er læren af attentatet – og hvad får det af konsekvenser for den danske debat? Vi har spurgt fem, der har ordet i deres magt.

Mikael Jalving (till höger) och Lars Vilks. Foto: Snaphanen
Michael Jalving, debattør og bl.a. medlem af støttekomiteen for den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks

»Jeg antager, at Lars Hedegaard blev udsat for et politisk eller religiøst attentat. Læren derfra er, at retssagerne om racisme og blasfemi, som Lars Hedegaard har været slæbt igennem ad tre omgange, er et udstillingsvindue for folk, der vil af med sådan nogle som ham. De er en gabestok, som retter spotlyset direkte mod personer som Lars Hedegaard og dermed hjælper voldsmændene. Disse mennesker kan formentlig ikke læse, ræsonnere, de kan knap nok tale.«

Anders Jerichow, forfatter, journalist, præsident for Dansk PEN – en international organisation for det frie ord

»Den foreløbige lære af drabsforsøget er, at vi ikke skal lade os overmande af en sådan trussel. Vi frygtede, at der var politiske ekstremister, som ville gøre Danmark ondt. Nu ved vi, at den frygt var velbegrundet. Konsekvenserne afhænger meget af, hvem gerningsmanden er. Hvis der er tale om en organiseret trussel, må vi forholde os til det.«

Katrine Winkel Holm, teolog, debattør og næstformand i Trykke­frihedsselskabet

»Læren er, at det kan være livsfarligt at være islamkritiker. Jeg ved godt, at vi ikke kender gerningsmandens motiv endnu, men sandsynligheden for, at han er fortørnet over det, som Lars Hedegaard har skrevet om islam, er meget, meget stor, fordi islamkritik er Lars’ varemærke. Og fordi der er et globalt mønster med angreb på Lars Vilks, Gert Wilders, Kurt Westergaard og en lang række andre. Jeg håber, at folk vil forstå, at det ikke bare er hadefuld tale, når man advarer om de voldelige sider af islam.«

Rune Engelbreth Larsen, forfatter, debattør , cand.mag. i idéhistorie og religionsvidenskab

»Selv om vi ikke kender motiv og gerningsmand, tyder både Lars Hedegaards forklaring og forhistorie på endnu et islamistisk motiveret angreb. Det understreger nødvendigheden af, at PET har et særligt fokus på yderligtgående islamistiske kredse. Man kan vel desværre frygte en yderligere tendens til at gøre hele grupper ansvarlige for enkeltpersoners misgerninger, som vi har set før. Sagen gør mig først og fremmest trist og svækker faktisk min debat-lyst.«

Två svenska exempel på icke-reaktioner:

I Sverige ska vi inte räkna med något i den danska stilen. Se här vad Helsingborgs Dagblad åstadkommer idag, det är en skam:
"När Lars Hedegaards gravt rasistiska åsikter blir allmängods kommer yttrandefriheten verkligen att sättas på spel."
Slutligen, en tåfjutt från Sydsvenskans Per Svensson. Detta är allt han orkar med. Först fördöma dådet... och sedan fördöma Gudmundsson. Ack Sverige!